laupäev, 29. august 2009

Õnnestunud laadapäev Leisus

.

Laupäeval 22. augustil toimus Leisu vana koolimaja õuel esimene Agapäeotsa laat. Miks just esimene? Nimelt plaanib edust kannustatud külaselts juba septembri lõpus järgmist laata!

Üritus paisus korraldajatelegi loodetust suuremaks ning rahvarohkemaks. Inimesi oli tulnud nii lähedalt kui kaugelt – platsil võis kohata kovilähkreidki, kes üritusega igati rahule jäid. See kõik kinnitas, et säärane üritus on vajalik ning väärib kordamist.

õnneloosil oli minekut, tuludega toetatakse Leisu lastehoiu käivitamist

Laadaplats oli ääristatud müügilaudadega, kaubeldi ka autodelt. Nagu ühel korralikul laadapäeval ikka, ei puudunud õnneloos, laste rõõmuks müüdi õhupalle ja masinajäätist ning kehakinnituseks laadaputru ja kohvi-kooki. Kaubaplatsile andsid ilmet pihlakaoksad ja põhurullid, viimased täitsid ühtlasi ka kohvikulaua funktsiooni ning pakkusid hiljem lõbu turnivatele lastele. Agapäeotsa mees Avo Tamme võttis välja torupilli ning rõõmustas laadaliste meeli muusikaga. Veidi hiljem pani ta käima petanque mängu, mis osutus haaravaks ajaviiteks.

Müüjaid oli kogunenud paras hulk ja pakuti erinevat kraami. Kõige kiiremini läbimüüdud kaupadeks olid kodusküpsetatud värske mahejahust rukkileib ja kitsejuust. Kohal ka lüpsikits, kes laadalistega rõõmsalt suhtles ja ennast üsna koduselt näis tundvat. Müüdi muidugi ka käsitööd, raamatuid, köögivilju ja muud talukaupa, aga ka puidust aiakujusid, mis harmoneerusid hiljuti Leisu kooli juurde vigursaagijate poolt rajatud laste mänguväljakuga.

Laadale oli kauplema kusutud inimesi ka kila-kolaga. Kõiksugu kasutatud kraami võisid inimesed anda ka heategevusmüügiks. Heldeid annetajaid jagus nii eraisikute kui asutuste hulgas, nii mõnedki väiksed ja suuremadki asjad leidsid uue omaniku ning seeläbi taas kasutusse võeti. Nurste ja Emmaste koguduse poolt oli tasuta välja pandud hulk kasutatud riideid, soovi korral võis riiete värske omanik toetada annetusega külaseltsi.

ostjad leidsid laadalt nii köögivilja kui raamatuid

Kogu üritus oli korraldatud eesmärgiga koguda raha Agapäeotsa seltsi projektile „Lapsehoiuteenuse käivitamine Leisu koolimajas“. Projekti toetab LEADER meetme kaudu PRIA, kuid selle elluviimiseks võetava pangalaenu intresside tasumiseks peab selts ise raha leidma. Selle kõrval täitis selts oma põhieesmärki - teenida kohalike huve ning arendada külaelu Agapäeotsas. Meeldiv oli tõdeda, et laat osutus piirkonna elanikele ka suhtluskohaks ja lapsed tundsid end hästi mänguplatsil.

Juba maikuus toimunud mõttetalgutel alguse saanud külalaada idee osutus igati elujõuliseks. Õnneloosi, heategevusmüügi ja kohviku tuludega jäid läbiviijad igati rahule. Laada korraldajad tänavad kõiki, kes ürituse ettevalmistamise ja läbiviimisel abiks olid, müüma tulid ja toetasid Agapäeotsa seltsi nõuga, jõuga ja rahaga!

Et järgmine plaanitav laat sügisesse saagikoristusaega jääb, pannakse seekord suuremat rõhku just omatoodangu müüjatele. Plaanis on kutsuda erinevate talusaaduste müüjaid Hiiumaalt ja mujaltki. Nagu kinnitab seltsi üritustest osavõtjate rohkus, on inimeste huvi ühistegevuse vastu suur ja Agapäeots pole kaugeltki väljasurnud ääremaa!

.

Kommentaare ei ole: